понеделник, 14 май 2018 г.

Предприемачите в България


"Изследването „Глобален бизнес мониторинг“ за 2016 г. установява, че само 3.5% от икономически активните българи предприемат собствен бизнес, при това повечето започват търговска дейност. За сравнение, този индикатор за Латвия е 14,1%, за Естония е 13.1%, за Румъния е 10.8%, средно за ЕС - 7.8%. За съжаление, българските граждани (не държавата) сме в дъното на тази класация с фрапираща липса на креативност, инициативност и амбиции.
Един от най-точните и авторитетни измерители - Легатум индекс на просперитета, ни класира на последно място в Централна и Югоизточна Европа за 2013 г. и на 57-о място в глобалната класация за 2016 г. сред 148 страни."

Чудно ли е тогава че България е страната с най нисък Брутен Вътрешен Продукт /БВП/ в Европейският съюз. Тези, които с мазохистична  наслада наричат България най-бедната страна в Европа нека се замислят че голямата част от обществото само се оплакват и искат европейски заплати, но са малцина които имат куража и желанието за работа за да създадат фирмите, които дават заплати. Много е лесно да отидеш някъде на готово и да започнеш работа, значително по вече работа, смелост и знания се иска за да създадеш работни места.
Нужно е цялото общество да бъде възпитано така, щото предприемачът да бъде издигнат на пиедистал и да бъде удостоен с нужното уважение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар