сряда, 2 май 2018 г.

Инвестиция ли са криптовалутите?


Когато става въпрос за биткойна, милиардерът инвеститор Уорън Бъфет иска да изясни едно нещо: за разлика от купуването на акции, облигации или имоти, купуването на биткойни не е инвестиция.
Това е така, защото биткойнът няма вътрешноприсъща стойност, казва Бъфет.
"Ако купите нещо - като биткойн или някаква друга криптовалута, не разполагате с нищо, което създава нещо," казва Бъфет в интервю за Yahoo Finance.

"Просто се надявате следващият да плати повече. Следващият човек обаче ще плати повече, само ако смята, че той ще намери някой, който ще плати още повече.
Когато правите това, вие не инвестирате, а участвате в спекулативна търговия."
Бъфет, който е известен с инвестиционната си стратегия да купува и да държи акциите, изгражда своята компания Berkshire Hathaway и натрупва състоянието си в размер 82.8 млрд. долара, като подкрепя компании със значителна стойност.
"Направете си портфейл от компании, чиито общи печалби вървят нагоре през годините и стойността на вашия портфейл също ще върви нагоре," пише Бъфет в писмото си до акционерите на Berkshire през 1996 г.

"Ако не сте готови да притежавате акциите на дадена компания в продължение на 10 години, дори не си и помисляйте да ги притежавате 10 минути."
За да е инвестиция това, което купувате, трябва да струва нещо само по себе си, казва Бъфет.

Например, "ако купите нещо като ферма, апартамент или дял в компания и погледнете самия актив, за да определите дали сте направили нещо — гледате какво произвежда фермата, какви са печалбите на компанията и това е напълно задоволителна инвестиция," обяснява Бъфет пред Yahoo Finance.

"Гледате самата инвестиция и очаквате тя да ви осигури възвръщаемост. Дори и да бъде забранена търговията с ферми, вие можете да си купувате ферми и да имате една абсолютно прилична инвестиция," казва Бъфет.
Стойността на биткойна обаче нараства единствено от това, че криптовалутата се купува и продава, смята Бъфет. Стойността й идва от това, което хората са готови да платят.
"Ако забраните търговията с биткойни, които никой не знае какво точно представляват, хората ще си кажат: 'Защо тогава да купувам?'"
Оракулът от Омаха, както е известен Бъфет, поддържа това мнение поне от 2014 г., когато каза пред CNBC "Това на практика е мираж" по отношение на криптовалутите.
"Идеята, че биткойнът има някаква огромна вътрешноприсъща стойност е просто смешна за мен," каза Бъфет.
През 2017 г. биткойнът поскъпна от под 1 000 долара в началото на годината до над 19 000 долара през декември, привличайки вниманието на всички - от главния изпълнителен директор на J.P. Morgan Chase Джейми Даймън до професионалните спортисти.

Днес биткойнът се търгува на цена малко над 9 000 долара, според CoinDesk.
Според Бъфет бъдещето на дигиталната валута е мрачно.
"По отношение на криптовалутите, като цяло, мога да кажа почти със сигурност, че ще свършат зле," заяви Бъфет пред CNBC през януари. "Кога ще стане това или как, не зная."
Разбира се, Бъфет е правил грешки по отношение на новите технологии и преди. Той изпуска възможността да инвестира в Google и Amazon - решения, които сега определя като грешки.
"Не мислех, че Джеф Безос ще успее в мащабите, в които го направи," содели Бъфет пред акционерите на Berkshire Hathaway през май 2017 г.
Почитателите на криптовалутите твърдят, че Бъфет не разбира базираните на блокчейн технологията дигитални валути. Самият той го е признавал.
Въпреки това много други инвестиционни експерти, като Джим Креймър от CNBC, Кевин О‘Лиъри и Тони Робинс, също определят инвестицията в криптовалути като хазарт. За тях тя е като да играеш в казино в Лас Вегас.
"Стига да можете да си позволите да изгубите всичко, което ще вложите, действайте," каза О‘Лиъри през декември 2017 г.
Бъфет няма проблеми с този тип нагласа.
"Няма нищо лошо в това да искате да залагате и утре да се появи някой друг, който да ви плати повече пари," казва Бъфет пред Yahoo Finance. "Това обаче е някакъв вид игра. Това не е инвестиране."

Няма коментари:

Публикуване на коментар