сряда, 29 октомври 2014 г.

На 38-о място сме в света за правене на бизнес

България се нарежда на 38-о място в света за правене на бизнес, показва изследване на Световната банка, цитирано от BBC. В класацията участват общо 189 държави, като критериите са необходимо време за започване или закриване на бизнес, получаване на разрешително за строеж и за за плащане на данъци в най-големия бизнес град в страната.

Най-добрата страна в света за правене на бизнес за девета поредна година е Сингапур, следвана от Нова Зеландия и Хонконг. В топ 10 попадат още Дания, Южна Корея, Норвегия, САЩ, Великобритания, Финландия и Австралия. Германия се нарежда на 14-то място. 

От балканските държави преди България се нареждат Черна гора и Македония, на 36-о и 30-о място. Страната ни изпреварва Румъния и Турция. Държавите са оценени според това колко лесно е на фирмите да работят там.

Китай се придвижва с три места спрямо миналата година до 90-о място, а Япония падна с две позиции до 29-а. Според доклада като цяло в света по-лесно се прави бизнес както в развитите, така и в нововъзникващите икономики, тъй като те са приели по-добри практики и са извършили регулаторни реформи за улесняване на бизнеса. 

Най-голям напредък са постигнали страните от Субсахарска Африка, въпреки че много от тях все още са на дъното на класацията. Световната банка отбелязва, че 39 африкански страни са "намалили сложността и разходите в регулаторния процес", а 36 са засилили правните си институции. С най-голям напредък в Централна Азия е Таджикистан, а в топ 5 попадат още Бенин, Того, и Кот Д'Ивоар.
                                                                                              Божидара Иванова

Няма коментари:

Публикуване на коментар